Studio Posture

Rubriky
Stravování

Strava léta

Během léta jezte potraviny přirozeně ochlazující, například saláty, ale s dostatkem oleje, sezónní ovoce, kokos, okurky, melouny, domácí ovocné a zeleninové džusy a smoothie.

Během léta jezte potraviny přirozeně ochlazující, například saláty, ale s dostatkem oleje, sezónní ovoce, kokos, okurky, melouny, domácí ovocné a zeleninové džusy a smoothie.

Upřednostňujte potraviny, co mají podle ajurvédy sladkou, hořkou nebo trpkou chuť.

Vyhýbejte se pikantním, kyselým a příliš slaným jídlům, přemíře alkoholu, kofeinu a smaženým jídlům.

Používejte koření s chladivým účinkem, například kurkumu, mátu, fenykl, anýz a kardamom.

Omezujte množství tuku a živočišné stravy.

Tepelně upravujte potraviny jen krátce, nejlépe napařováním, vařením ve vodě, restováním.

Pijte dostatek čisté studené vody bez ledu, nejlépe pokojové teploty, vlažný zelený čaj, mátový čaj s citronovou trávou nebo si přidejte do vody aloe vera či kokosovou vodu. Pozor na ledové a bublinkové nápoje, které neprospívají trávení. Chcete-li přesto pít chlazený nápoj, přidejte čerstvou citronovou šťávu, mátu, plátky okurky nebo plátky limetky. Ájurvéda radí po obědě vypít takzvaný K2F čaj,který udržuje zdravý chod trávicího procesu. Tento čaj si můžete připravit sami doma, skládá se z římského kmínu, koriandru a fenyklu, které ve stejném poměru nasypete do dobře uzavíratelné nádoby a promícháte. Po každém obědě pak dáte jednu čajovou lžičku do šálku o objemu zhruba dvě deci, zalijete horkou vodou a necháte 10 minut odstát.

VÝBĚR POTRAVIN

OBILOVINY A LUŠTĚNINY:

Rýže natural, kukuřice, polenta, červená čočka

ZELENINA:

Artyčoky, chřest, brokolice, zelené fazolky, květák, celer, špenát, mangold, okurky, kapusta, všechny druhy salátů, cukety, rajčata, čekanka, brambory

OVOCE: 

Jahody, třešně, angrešt, rybíz, moruše, borůvky, lesní plody, meruňky, meloun, amalaki

KOŘENÍ a bylinky:

Bazalka, kardamon, koriandrová nať i semínka, kopr, fenykl, máta, petržel

OSTATNÍ:

Kuřecí, mořské plody