Studio Posture

Rubriky
Stravování

Strava jara

Na jaře ještě stále upřednostňujeme tepelně upravené potraviny, ale s krátkou dobou úpravy, jako je blanšírování, napařování, krátký var.

Přirozenou touhu našeho těla se očistit můžeme podpořit zařazením ostré, hořké a svíravé chuti. Mléčné potraviny je dobré kombinovat s pálivým kořením. Obecně bychom se měli vyhýbat potravinám, které mají ochlazující účinek (např. zeleninové saláty, jogurt). Na počátku jara se ještě skvěle hodí kvašená zelenina (kvašené zelí a kimči) a kičadi.

Ale do jídelníčku přidáváme sezónní postupně rašící byliny – řeřichu, pažitku, jarní cibulku, medvědí česnek, listy pampelišky, fialky, sedmikrásky, které upravujeme nejlépe spařením. Vynikající jsou houby shiitake (zbavují tělo toxických látek).

Jarní detoxikace se zaměřuje na hlavní detoxikační orgány:

  • Játra – funkci a očistu podporuje ostropestřec mariánský
  • Ledviny – buď kopřiva nebo bříza (nikdy ne současně)

Můžete si udělat během týdne i jednodenní půst, kdy pijete teplou zeleninovou šťávu z červené řepy a kořenové zeleniny a 2 – 3 x za den si dáte malou hrst rýže natural nebo ořechů, dostatek vody.

VÝBĚR POTRAVIN

OBILOVINY A LUŠTĚNINY

Hnědá a divoká rýže, quinoa, proso, žitná mouka, oves, cizrna, čočka, naklíčené luštěniny

ZELENINA

Mrkev, bílá ředkev, květák, pórek, květák, špenát, mangold, ředkvičky, chřest, jarní cibulka, polníček, rukola, řeřicha, medvědí česnek, jarní bylinky

OVOCE

Třešně, jahody

KOŘENÍ

Kurkuma, muškátový oříšek, fenykl, černý pepř, chilli

OSTATNÍ

Jehněčí maso, kuřecí, králík, sladkovodní ryby

PITÍ

Ráno – nejlépe teplá voda s citrónem

Teplá voda + špetka chili, citronová šťáva, lžička medu, pár kapek jablečného octa

Bylinkové čaje na podporu trávení:

  • fenyklový čaj
  • čaj KKF (po 1 lžičce koriandru, římského kmínu a fenyklu)

TRIPHALA na noc, pročistí a harmonizuje tělo (1 čajová lžička zalít převařenou vychlazenou vodou, nechat několik hodin odstát a vypít před spaním).

Tipy na jarní recepty: