Studio Posture

Rubriky
Recepty Stravování

Medvědí česnek

O účincích medvědího česneku se poslední dobou hodně mluví. Medvědí česnek se hodí při přípravě čerstvých zeleninových salátů, kdy ho kombinujete s dalšími druhy listové zeleniny nebo jen položíte na chleba s máslem, můžete jej na závěr přidat do špenátu. A protože je právě jeho čas, podělím se o moje nejoblíbenější typy, jak jej zpracovat.

Pesto z medvědího česneku a parmazánu

Ingredience :
  • 200 g medvědího česneku
  • 20 ml lněného oleje
  • 50 g parmazánu
  • 10 g sezamového semínka
  • 2 g soli (dle slanosti parmazánu)
Postup:

Omyté  listy  rozmixujte  s  oříšky  a pomalu  přilévejte  olej.  Když  je  směs  spojená,   přisypte nastrouhaný parmezán a případně dochuťte solí. Parmezán je dostatečně slaný, proto pesto nejprve ochutnejte. Skladujte v malé skleničce tak, aby vrchní část byla zalitá olejem. Dobře zavíčkujte a nechte v ledničce. Vydrží několik měsíců.

Polévka z medvědího česneku

Ingredience :
  • 200 g medvědího česneku
  • 100 ml smetany
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 50 g šalotky
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 4 vejce
  • 50 g brambor
  • máslo
  • sůl, pepř
Postup:

Šalotku osmahněte na másle, přidejte kostičky brambor a zalijte vínem. Nechte projít varem a přilijte vývar. Vařte do té doby, až změknou brambory. Přidejte smetanu, nasekaný medvědí česnek, povařte. Před podáváním rozmixujte a našlehejte. Lze podávat se ztraceným vejcem.

Máslo s medvědím česnekem

Ingredience :
  • 40 g medvědího česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g másla
  • 2 nakládaná sušená rajčata
Postup:

Máslo nechte změknout. Omytý a osušený česnek nasekejte a promíchejte s máslem. Dochuťte solí. Nakonec najemno nakrájejte okapaná rajčata a přimíchejte do másla. Hodí se na grilované maso, bagetu nebo jen tak na čerstvý chléb.