Studio Posture

Rubriky
Recepty Stravování

Mungo dhal

Dhal neboli luštěninová kaše je tradiční indické jídlo, nejčastěji připravované z mungo fazolek.

Ingredience :
  • 1 hrnek mungo fazolí (namočíme přes noc a pak ze 2/3 uvaříme)
  • Olivový olej
  • Voda
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky sušeného mletého zázvoru
  • ½ lžíčky římského kmínu
  • 5 kardamonů
  • Celá skořice (cejlonská)
  • 5 hřebíčků
  • Cibule
  • Česnek
  • Chili paprička, čerstvý zázvor
  • Hrnek rajčatového pyré
Postup:

Namočené fazole scedíme, propláchneme a uvaříme v čerstvé vodě, zbytek vody neslíváme.

Na oleji necháme krátce rozvonět vše koření, přidáme najemno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a nasekanou chilli papričku, asi 3 minuty, přidáme rajčatové pyré a necháme chvíli zhoustnout a nakonec mungo s částí vody (dle potřeby vodu doplníme). Vaříme, mícháme na mírném ohni asi 30 minut. Nakonec můžeme dochutit solí. Místo munga lze použít červenou čočku (tu nenamáčíme, tak je vše rychlejší. Při servírování ozdobíme čerstvým nasekaným koriandrem.

Místo mungo můžete použít fazole adzuki (také máčíme) nebo červenou čočku.