Respektujte zimní čas a dopřejte si výživnou, tepelně upravenou stravu s dostatkem tuků, tak aby se naše tělo zahřálo, ale i dostatek vitamínů a minerálů na podporu naší imunity.
Co tedy jíst?
OBILOVINY A LUŠTĚNINY
Pšenice (špaldová mouka, krupeto), rýže, jáhly, kroupy, oves, bulgur, kuskus, pohanka, červená čočka, mungo fazolky, adzuki, cizrna
ZELENINA
Kořenová zelenina, dýně, červená řepa, batáty, pečená zelenina, pórek, kapusta, růžičková kapusta, zelí, mangold, cibuli, česnek a zázvor přidávejte co nejčastěji, křen
OVOCE
Dušená jablka, hrušky, kompoty, sušené ovoce, limetková šťáva – přidávat do jídel
KOŘENÍ
Zahřívací a zemité koření – zázvor, kardamon, skořice, hřebíček, římský kmín, fenykl, bobkový list, nové koření, hořčičné semínko
OSTATNÍ
Drůbež, hovězí a jehněčí maso, tučné ryby, vejce, houby, mořské řasy, ořechy a mandle předem namočené, med
HORKÁ VODA
Převařenou vodu dejte do termosky a pijte průběžně asi každých 30 minut 3 doušky. Horká voda chrání před vnitřním chladem a trávicími obtížemi.
TEPLÝ NÁPOJ 0,5l:
Hodinu po snídani si připravte teplý nápoj se zázvorem, skořicí a hřebíčkem
Vhodné je zařadit polévky a teplé snídaně, na odlehčení i posilnění trávení je výborné kičadi a výborná je také kvašená zelenina.
ZIMNÍ JÍDELNÍČEK
SNÍDANĚ
- Teplé obilné kaše s domácími teplými kompoty, ořechy
- Zeleninové snídaňové polévky
- Občas vejce, luštěniny, slané kaše
OBĚDY/VEČEŘE
- Dlouho tažené vývary a masová jídla
- Luštěninové dhály se zahřívacím kořením
… a pár tipů 😊
- Zahřejte se zevnitř
- Jezte v klidu a nejlépe s někým
- Dbejte na kvalitu a původ potravin
- Vařte si co nejvíce sami a s láskou
- Zvolte správnou formu pohybu
- Odpočívejte a využijte přirozený rytmus dne, choďte dříve spát
- Dopřejte si saunu
- Zklidněte se a ponořte se více do sebe